Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava kusu před preparací

ptáci

Ptáky necháme po ulovení asi 2 hodiny vychladnout pověšené za klovec. Pokud z rány vytéká barva je nutno jí ucpat (vatou, kouskem látky atd.). Po vychladnutí vložíme do klovce vatu a ptáka dáme do mikrotenového sáčku hlavou napřed. Ze sáčku vytěsníme vzduch a dáme zmrazit. Pokud je možné ptáká v krátké době dopravit k preparátovi nemrazíme a přepravujeme v otevřené přepravce. Jestliže není možné využít uvedené možnosti je nutné ptáka vyvrhnout a částečně konzervovat. Řez vedeme od prsní kosti po kloaku, vnitřnosti opatrně vyjmeme, přitom dáváme pozor na znečištění okolního peří. V případě tetřeva, tetřívka, krocana a bažanta před vyvrhováním ohneme ocas (tatrč, klín) k řbetu, tak abypři vyvrhování byl pod tělem ptáka a nedošlo k jeho znečištění. Do klovce a břišní dutiny vložíme vatu namočenou v lihu. Nutno mí na paměti, že jde pouze o krátkodobé (několika denní) ošetření. Ptáka je nutno co nejdříve dopravit k preparátorovi opět v otevřené přepravce aby nedošlo k jeho zapaření.
 

malý savci

Malé savce není potřeba vyvrhovat. Pouze je vyvěsíme aby vychladli a dáme zamrazit. Aby nedošlo k rozšíření parazitů (blech, klíšťat atp.) po domě dáme savce po příchodu domů do igelitové tašky a řádně postříkáme sprejem proti parazitům. Tašku uzavřeme (maximálně na 10 minut !!!). Potom dáme savce vychladnout.
 

velcí savci

Velké savce necháme po ulovení zhruba 2 hodiny vychladnout. Při stahování dbáme na to abychom kůži uřízli v dostatečné délce. nejdříve provedeme řez kolem těla až za plecemi. Potom obřízneme oba běhy a nakonec provedeme řez po páteři až k atlasu. Potom kůži stahneme a oddělíme hlavu. Stažení lebky provede preparátor. Trofej dopravíme k preparátorovi nebo zamrazíme.